Friday, May 03, 2013

En stemme for de stemmeløse

Det er i år 100 år siden kvinner fikk stemmerett i Norge, det er en kjent sak at det var mange skeive kvinner som sto i front for dette. Det er over 40 år siden homofile fikk en stemme i Norge, ved at homobevegelsen ble opprettet og forbudet mot homoseksuell kontakt mellom menn ble fjernet.

I Russland går det motsatt vei, der trues homofile til taushet, og i slutten av mai er sjansen stor for at det blir vedtatt en lov på føderalt nivå som sier at det ikke er lov for privatpersoner eller organsiasjoner å informere og snakke positivt om lhbt (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) til mindreårige. I flere regioner i landet er det allerede vedtatt slike lover, og det gjør situasjonen for gruppen veldig vanskelig. Det lovene egentlig sier er at man ikke kan henge opp plakater, dele ut brosjyrer, gå i parade, henge opp regnbueflagget eller komme med annen informasjon som kan tolkes positivt. Det er selvsagt lov å snakke og skrive negativt om gruppen, noe som gjør at også skepsisen, homofobien, sannsynligvis vil øke i Russland.

Jeg har snakket med flere russiske lhbt-personer via sosiale medier, og mange uttrykker en redsel for hva som kan skje dersom loven blir vedtatt. Det er ikke trusselen om bøter eller fengsel som skremmer dem. Mange har allerede blitt fengslet for å ha deltatt i ulovlige parader. Det som skremmer mest er tanken på at det blir legitimt å diskriminere, noe som igjen antagelig vil føre til at volden mot lhbt-personer øker. Allerede i dag er det svært vanskelig å stå fram med en ikke-heterofil legning i Russland, særlig for barn og ungdom. Frykten er at dette vil bli enda vanskeligere om den nye loven blir vedtatt.

Norge, EU og USA må si klart i fra til russiske myndigheter at det ikke er akseptabelt at man begrenser homofiles rettigheter. Det haster at dette blir satt fokus på, da loven snart kan bli vedtatt! Derfor oppfordrer jeg alle og en hver, uansett legning eller kjønnsidentitet: Gå i paraden under Regnbuedagene i Bergen den 11. mai sammen med meg og mange andre, og vis din støtte til den russiske lhtb-befolkning!

Vær en stemme for de stemmeløse!

Eventen på Facebook finner du her.

(kronikken står også på trykk i BT 3. mai 2013)

No comments: