Wednesday, May 25, 2016

Pride - fordi vi trenger det!

Det nærmer seg Regnbuedagene i Bergen en årlig festival for lhbti*-personer. I løpet av festivalen kan man få med seg filmer, debatter, fester og ikke minst parade, og nettopp paraden er den som får enkelte til å si: "Åh, trenger disse homofile virkelig å vise seg frem? Hva er det de maser etter? Vi har da ikke noen hetero-parade!"

Og nok en gang skal jeg fortelle litt av grunnen til at vi fremdeles har og trenger å ha pride. Det er 75 land i verden som
kriminaliserer homofil samtykkende aktivitet, alt fra bøter til dødsstraff.  I enda flere land er det sosialt akseptert å diskriminere lhbt-personer, og hatkriminalitet blir ikke tatt seriøst.

Norge skal være et godt land å bo i for alle. Flyktninger som skeive skal ikke frykte at de ikke blir trodd og at de blir sendt tilbake til hjemlandet. De skal ha trygge rammer rundt seg slik at de slipper å engste seg for hva som kan skje om andre på flyktningmottaket finner ut at de ikke er heterofile. Vi skal ta i mot dem med åpne armer og vise dem et raudt og inkluderende land. Dette gjelder enten man flykter fra krig i Syria eller man er flyktning på bakgrunn av orientering eller kjønnsidentitet.

De som kjenner meg vet at jeg er spesielt opptatt av vårt naboland i øst, Russland, som innførte anti-propagandaloven for noen få år tilbake. Forholdene blir stadig verre.
Russian LGBT Network presenterte tirsdag sin årlige rapport om diskriminering av homofile, lesbiske og transpersoner i landet. Rapporten viser økt antall forbrytelser mot LHBT-personer. Først og fremst er det snakk om mange tilfeller av fysisk vold, men også andre lovbrudd: utpressing, trakassering, ulovlige oppsigelser, samt forsøk på å begrense foreldrenes rettigheter. Studien understreker at politiet nektet å etterforske slike forbrytelser, og at "homofobi har blitt en del av staten ideologi."

Ok, tenker du, så er det ikke helt greit å være lhbti*-person ute i den store verden, men her hjemme er det i alle fall greit. Vel, er det nå egentlig det? Fremdeles er det alt for mange som ikke tør å komme ut av skapet og fortelle at de tilfeldigvis tiltrekkes av en av samme kjønn, eller at de har et annet kjønnsuttrykk enn hva det biologiske skulle tilsi. Fremdeles finnes det mange skeive kristne som ikke føler seg hjemme i kirken de har vært så glade i. Fremdeles har vi mye internert diskriminering, altså feks at homofile menn rakker ned på lesbiske, lesbiske rakker ned på bifile og cic-personer med skeiv orientering rakker ned på transpersoner. Fremdeles er det skeive som tar sitt eget liv fordi det blir for mye å bære.

Den 11. juni går jeg i paraden for alle som ikke kan eller tør være åpne om hvem de er. Jeg går også for dem som ikke klarte å kjempe en kamp og ikke er blant oss lenger.

Så ja, selvsagt trenger vi pride. Håper å se deg i paraden den 11. juni! Gå gjerne sammen med Rødt, du vil finne oss med et stort banner med "Solidaritet med skeive flyktninger".

Les mer om Regnbuedagene, og se ILGAs rapport State sponsored homophobia.

No comments: