Wednesday, November 26, 2014

I anledning Verdens aidsdag. #BrytTausheten

 Tre filmer om hiv/aids, eller to filmer og èn serie. Det er mange andre der ute, hva er dine beste tips? 

                                                  How To Survive A Plague (finnes på Netflix)
Med en dødsdom hengende over seg tok en usannsynlig gruppe unge menn og kvinner, de fleste hiv-positive, opp kampen mot politikere og legemiddelindustrien. De krevde større fokus på den trusselen AIDS-epidemien utgjorde samt medisiner som kunne kurere eller i det minste gjøre det mulig å håndtere sykdommen.
How To Survive A Plague forteller om to grupper som var sentrale i denne kampen: ACT UP og TAG (Treatment Action Group), som bidro til å endre AIDS-diagnosen fra å være en dødsdom til å bli en sykdom man kan leve lenge med.Torka aldrig tårar utan handskar (Ute på dvd)Svensk Tv-serie i tre deler basert på romantrilogien med samme tittel skrevet av Jonas Gardell. Handlingen gir et innblikk i livet til en gruppe homofile menn i Stockholm på begynnelsen av 80-tallet, hvor den nye sykdommen aids er i ferd med å bre seg ut i miljøet.
Hovedpersonene i serien er Rasmus, som i en alder av 19 år flytter fra Varmland Stockholm, og den jevnaldrende Benjamin, et Jehovas Vitne i Stockholm. Dallas Buyers Club (Ute på dvd)
Året er 1985. Texaneren Ron Woodroof (Matthew McConaughey) får beskjed om at han har HIV. I tillegg til umiddelbar utstøtelse fra jobb og kompiser, må han nå kjempe for medisiner.
Ron ser et markedspotensial, og får tilgang til en betydelig kundekrets via transpersonen Rayon (Jared Leto). Ron må jobbe rundt systemet for å kunne skaffe kundene medisiner som ikke er godkjent i USA.

Det er flere ting som gjør denne virkelighetsbaserte historien umiddelbart interessant. Ron Woodroof skildres som ekstremt homofobisk, slik hele miljøet han kommer fra er.
Nå er han plutselig nødt til å forholde seg til homofile i en felles kamp, der Rayon blir hans nærmeste allierte. Filmen tar opp legemiddelindustriens makt over amerikanske myndigheter, og dilemmaet rundt krav til testing av nye legemidler over lang tid før eventuell godkjenning, satt opp mot HIV-smittedes forståelige tidsnød og vilje til å ta sjanser.No comments: