Friday, May 30, 2014

Holdningsretro [Står også på trykk i Askøyværingen 30. mai 2014]

Regnbuedagene i Bergen går av stabelen 31. mai – 1. juni, og er vestlandets største synlighetsfestival for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. For fullstendig program, se www.regnbuedagene.no

Vi skriver 2014. Folkeopplysningen burde ha kommet så langt at vi skjønte at det ikke spiller så stor rolle om man er homo eller hetero eller noe midt imellom eller hvilket kjønnsuttrykk man bruker. Det viser seg imidlertid at så langt har vi ikke kommet, verken her hjemme eller ute i verden. «Homo» er av de mest brukte skjellsordene i skolen, og fremdeles er det mange som ikke våger å komme ut av skapet fordi de er redd for hva familie og venner skal si. Det er ingen mannlig eliteseriespiller i fotball som har kommet ut av skapet, og det finns eksempler på ungdom som slutter med sporten sin fordi de opplever eller er redd for å oppleve homofobi eller transfobi. Det finnes lhbt-personer som føler seg krenket av kirken, og vi kan ikke gifte oss i den norske kirke slik heterofile kan.

Likevel må vi si at vi har det greit i Norge, i vårt naboland Russland sier anti-propagandaloven at man ikke kan omtale homofili (i positive termer) til mindreårige. I Uganda har man innført en lov som kan gi både lhb-personer og de som vet om lhb-personer livstid i fengsel. Fremdeles har 7 land i verden dødsstraff dersom man avsløres for å være homofil. Og i alt for mange land, både i Europa og ellers i verden, er det å være åpen lhbt-person nesten synonymt med å bli utsatt for sosiale sanksjoner.

Under Regnbuedagene i Bergen tar vi dette på alvor, vi vil vise hvorfor det fremdeles er viktig at vi feirer pride i Norge til tross for at vi har det ganske bra. Vi vil i løpet av festivalen vise film fra Russland om to homofile ungdommer, og vi får også besøk av filmskaperne Ekaterina Polyanskaia og Igor Timor. De vil fortelle hvordan det er å være lhbt-person i Russland, og publikum får mulighet til å stille spørsmål.

Senere får vi besøk av nestleder i SMUG (Sexual Minorities Uganda) Dennis Wamala som skal fortelle oss om situasjonen i Uganda. Tidligere leder av SMUG, David Kato, ble drept fordi han ikke skjulte at han var homofil, og siden den gang har situasjonen forverret seg i landet.

Heller ikke i Latvia er situasjonen for lhbt-personer lett, og for å sette søkelys på dette får vi besøk av aktivisten Kaspars Zalitis. Han har vært med å arrangere pride i Riga, der man må ha det mangedoble antall politi i forhold til deltakere i paraden av sikkerhetsmessige årsaker. Foredraget hans etterfølges av en filmvisning om prider rundt omkring i verden, og vi får enda et bevis på at Regnbuedagene trengs!

Det Ekaterina, Igor, Dennis og Kaspars har til felles er at de føler på kroppen at det ikke er selvsagt å kunne leve åpent som lhbt-person i 2014. Vi håper mange vil komme og høre på foredragene og se filmene vi skal vise. Mest sannsynlig vil du både lære noe og bli beveget av det. Kanskje vi går fra arrangementene med en klump i halsen, men kanskje også med et håp.

Det viktige er; uansett om det er Norge, Russland eller Uganda;  om det er bruk av «homo» som skjellsord eller lover som fører til dødsstraff for homofili.

Delta på Regnbuedagene! Bry deg! Det ER så enkelt!Torill Frøise
medlem av Regnbuedagenekomiteen

No comments: