Wednesday, October 16, 2013

Homoeventyr i barnehagen? JATAKK!

De fleste har sikkert fått med seg twittermeldingen til påtroppende barne- og familieminister (og muligens likestillings-) Solveig Horne. Nå er riktignok meldingen fra 2010, men det er likevel ikke SÅ lenge siden. Det har også kommet frem at enkelte faktisk mener den dag i dag at man ikke bør fortelle såkalte "homoeventyr" til barn i barnehagen.

Hva ER så et homoeventyr? Det har vært mange gode og mindre gode forslag på twitter og andre sosiale medier, og her kan du se noen av dem.  Hva Horne mener selv, har vi dog enda ikke fått svar på.

Det som var hensikten med dette blogginnlegget var at jeg skulle si litt om hva jeg tenker om "homoeventyr", eller for å bruke et bedre uttrykk: barnebøker med skeivt tema. Hvorfor er det så viktig? For jeg mener at det er viktig. Jo, nettopp fordi ikke alle barn bor sammen med mor og far i en A4-familie. Noen barn bor sammen med bare mor, bare far, med besteforeldre, fosterforeldre eller med to mødre eller to fedre. Det var aldri noen som bråkte når man leste bøkene om Albert Åberg som bor med kun faren sin, eller om Pippi som bor alene og har en far som muligens bor i Afrika. Hvorfor er det da så fryktelig ille at barn skal få høre både eventyr og andre fortellinger om to mennesker av samme kjønn som elsker hverandre. Enten de er foreldre eller det er to prinsesser som blir forelsket i hverandre?

Det finnes ikke så mange barnebøker i kategorien foreløpig, men her er noen i alle fall:
Malins mamma gifter seg med Lisa
Den sommeren pappa ble homo
Drømmeprinsen
Lille-Zlatan og kule onkel Tommy
Engelen Roy
King and King (tror den finnes på norsk også!)
And tango makes three

Og det vil sikkert komme flere fremover. Kanskje Solveig Horne burde fått disse bøkene som gave?

No comments: