Det har i de siste ukene etter og under VM i friidrett i Moskva pågått en diskusjon (via mediene) om bruk av regnbuesymbolet under OL i Sotsji for å vise at man støtter skeive i Russland. Diskusjonen har vært mellom IOC-medlem Gerhard Heiberg og, tja, egentlig virker det som om mot parten er alle oss andre.
Saken i korte trekk; Heiberg mener at utøvere bare kan glemme å bruke OL som en politisk arena, og at det å bruke regnbuepins for eksempel er helt uaktuelt. Det føles godt å være i opinionen i denne saken, en opinion som mener at dette ikke dreier seg om politikk, men om grunnleggende menneskerettigheter. Retten til å være den man er uansett hvem man elsker eller hvilket kjønnsuttrykk man har. Egentlig kunne jeg bare sagt: Retten til å være. Retten til å leve. For for mange skeive i Russland er det nettopp det, en kamp om å kunne leve uten frykt for å bli trakasert, utsatt for fysisk og psykisk vold og på andre måter diskriminert i sin hverdag.
Under VM i Moskva var det noen utøvere som viste sin støtte på ulikt vis. Den amerikanske mellomdistanseløperen Nick Symmonds dedikerte sin sølvmedalje til homofile og lesbiske og høydehopperen Emma Green Tregaro malte neglene sine i regnbuefargene. Mest oppsikt vakte kanskje likevel de to russiske stafettløperne som kysset hverandre på seierspallen etter å ha vunnet. Russiske medier avfeier det med å si at det er vanlig å gjøre slik etter en seier. Uttrykket til de to andre russerne sier noe helt annet.
Det har vært mye frem og tilbake om loven vil bli utøvd under lekene, men det spiller egentlig ikke så veldig stor rolle. Det dreier seg om så mye mer enn disse to ukene OL pågår. Det dreier seg om livet til alle homofile, lesbiske, bifile, transpersoner, ja alle skeive i vårt naboland. Utenriksminister Espen Barth Eide har sagt at han vil invitere med skeive til OL (dersom han skal dit), og jeg vil veldig gjerne være en av disse. Jeg kommer ikke til å la være å vise min støtte til lhbt-personene i Russland, verken da eller etterpå. Mitt og andre sitt håp er at idrettsutøverne heller ikke gjør det, men at de i samlet flokk kan vise at dette er noe de bryr seg om.
Tilbake til utgangspunktet; Heiberg. Er IOCs uttalelser i tråd med prinsippene om åpenhet og ytringsfrihet og den olympiske ånd? Lukter det ikke politikk når man "truer" homofile idrettsutøvere med straffeforfølgelse? Hvilke signaler sender IOC ut med dette utspillet?
Sport kan ikke under noen omstendigheter være viktigere enn menneskerettigheter. Glem det, Heiberg!
1 comment:
Politikk og menneskerettigheter er ikke forskjellige ting. De er det ene og det samme.
Loven er ikke i strid med internasjonale menneskerettigheter. Den åpner ikke for trakkasering av eller vold mot homofile. Den forbyr propagandering av homofili ovenfor mindreårige.
De to Russiske stafettløperene uttalte selv at det ikke var en støttemarkering. Her er du enten ikke informert eller så driver du med jug i sosialistisk ånd.
Jeg anbefaler deg å søke opp begrepet "olympic truce," slik at du er klar over hva de olympiske lekenes rolle er ifbm politikk.
Post a Comment