Monday, May 02, 2011

Half A World Away

1952 km er avstanden mellom Bergen og Moskva. Det finnes imidlertid avstander som er mye større mellom disse to byene. En av dem er en parade.

Den 28. mai skal GayRussia arrangere homoparade i Moskva. Én uke før, den 21. mai, skal vi ha homoparade i Bergen. Der stopper likheten.

Ordføreren i Moskva, Luzhov, kjempet lenge i mot paraden, men i år for første gang får de arrangere den takket være en dom i Strasbourg. Bergen kommune har en handlingsplan mot diskriminering av homofile, lesbiske, bifile og transpersoner, og vi kunne ikke drømme om at vi skulle bli nektet å arrangere pride-festivaler. Vi har en byrådsleder som i år som i fjor kommer for å åpne festivalen, og når vi søker om å få bruke byrom er det aldri tvil om at vi skal få lov til det!

Den store helten er Nikolai Alexejev som er leder av Gay Russia. Han har blitt arrestert flere ganger og truet på livet, men har fortsatt å kjempe. Det er kun gitt tillatelse til 500 personer i paraden, og spørsmålet er om det kommer til å komme mange. For selv om det er en legal parade, er det visse farer forbundet med det. Man vet ikke helt hvordan folk vil reagere på det, homofili er fremdeles tabu i Russland. Helt frem til 1993 var det ulovlig å være homofil, og først i 1999 ble sykdomsdiagnosen fjernet. Fremtredende politikere i Russland uttaler seg om homofili på måter som minner veldig om folk som vi her i Norge ikke har så stor respekt for.

Under Homodagene 2011 i Bergen viser vi dokumentaren "Beyond Gay - The politics of pride" der vi blant annet kan se Alexejev sin kamp for å få lov til å arrangere pride. I tillegg håper vi at du vil bli med oss å gå i paraden den 21. mai kl 13.00, på vegne av alle som ikke kan!


les mer på www.homodagene.no


Oh, this lonely world is wasted
Pathetic eyes high alive
Blind to the tide that turns the sea
This storm it came up strong
It shook the trees
And blew away our fearI couldn't even hear
(half a world away - R.E.M.)

2 comments:

Bjørn said...

Er det klart at det blir parade i Moskva nå? Jeg leser jo i media at myndighetene har avkreftet at de har gitt tillatelse:

http://madikazemi.blogspot.com/2011/04/update-has-moscow-pride-finally-won.html

Hva er siste nytt?

Torill Jørgensen Frøise said...

Det er vel ganske uklart hva som blir resultatet, så også saken om at tillatelsen muligens var trukket tilbake. Så i får følge med fram over. Krysser fingre!