Friday, May 24, 2013

Under regnbuen

I disse dager er det 20 år siden homofili ble avkriminalisert i Russland. Men i det samme året som man markerer dette, kan man med stor sannsynlighet risikere å se innføringen av en homofobisk lov som vil gjøre lesbiske, homofile, bifile  og transpersoner til annenrangs borgere.

Lørdag den 25. skal det arrangeres pride i Moskva, de har valgt å kalle det "Rainbow Rally". Arrangører av Rainbow Rally er lhbt-gruppen "Rainbow Association" og "March for Equality"-kampanjen, med støtte fra en rekke sivile og politiske organisasjoner og initiativer. Paraden som arrangeres av Moscow Pride med Nikolai Alexevy i spissen fikk heller ikke i år godkjennelse. Det kommer antagelig likevel også til å være en Prideparade lørdag.  


Rainbow Rally skal arrangeres i Gorky Park, noe de i utgangspunktet fikk lov til av myndighetene, da dette er en park man kan arrangere hva som helst i.  Demonstrasjonen ble endog inkludert i en liste over hendelser for Gorky Park 15. mai.  På samme dag forsvant at informasjon fra det offisielle nettstedet til Gorky Park. I en epost ble det forklart at å holde demonstrasjonen ville være "upassende" fordi det skulle arrangeres en avslutningsseremoni i parken.

 
Likevel, den 21. mai opplysninger dukket opp på nettsiden om tre andre hendelser som skal avholdes den 25. mai, men altså ikke Rainbow Rally. Den 22. mai fortalte en Gorky Park-ansatt søkerne for Rainbow Rally at ingen avviste demonstrasjoner i parken og de krever ikke krever tillatelse i henhold til regler og forskrifter. Etter den samtalen, ble informasjon om alle demonstrasjoner 25. mai slettet fra nettstedet til Gorky Park.Så, 23. mai, fikk søkerne et brev fra Departement of Regional Security for Moskva, der demonstrasjonen ble karakterisert som et forsøk på "å spre homofil kultur" og derfor et "brudd på barns rettigheter." Brevet gikk på å forklare at en slik demonstrasjon på et offentlig sted ville utgjøre en "moralsk fare" for barn og ungdom, og rettighetene til barn og samfunnet for øvrig var en høyere prioritet enn de av lhbt-borgere.
På bakgrunn av den økonomiske og politiske krisen fortsetter altså russiske myndigheter  å bruke undertrykkelse og spre fordommer. Etter fjorårets masseprotester, ønsker myndighetene å avlede oppmerksomheten bort fra nedskjæringer i sosiale garantier og demokratiske rettigheter, ved hjelp av LHBT-personer som en praktisk syndebukk.

Det aller siste jeg hørte fra en av arrangørene var at siden det er sannsynlig at myndighetene vil prøve å hindre realisering av demonstrasjonen, oppfordret han alle til å være årvåkne og ikke tiltrekke seg for mye oppmerksomhet på vei til parken. Han oppfordrer til å ikke ha synlige regnbueflagg eller klær som kan signalisere at de er homofile, for å unngå arrestasjoner eller at noen blir utsatt for vold. Også etter aksjonen må de være forsiktige, da de ikke kan regne med beskyttelse.


Jeg krysser fingre for at de alle klarer å gjennomføre sine arrangementer, og at det skjer uten at noen blir skadet eller arrestert. Tankene går tilbake til våre egne Regnbuedager for bare noen få uker siden. Vi er under den samme regnbuen, men vi lever i to ulike verdener. En dag vil dog også Russlands lhbt-befolkning bli fri!

No comments: