Monday, May 13, 2013

Pride: Bergen vs Moskva.

Lørdag hadde vi parade i Bergen, med over 400 deltakere, og et par-tre politimenn. Det var ingen motaktivister i gatene, og de fleste smilte og vinket til oss. Til tross for at det var regn og kaldt ble man varm inni seg. Det er godt å føle at man er godtatt og akseptert. Mange av oss gikk med plakater til støtte for lhbt-personer i Russland, der forholdene er helt annerledes.

 I dette øyeblikk leverer aktivister i Moskva søknaden om å avholde parade på Russlands 20-årsdag for avkriminalisering av sex mellom menn. De sju gangene de har søkt før har de fått nei. Lederen for den regionale sikkerheten i byen uttalte i et intervju at ordførerens innstilling slike hendelser ikke har endret seg, og det er ingen grunn til å tro at det "vil endre seg i nær fremtid." Sjansen for at de får et ja er altså veldig liten, men det vil likevel bli avholdt både parade og demonstrasjon den 25. mai. I Moskva vil antallet politimenn og motdemonstranter være høyere enn antallet lhbt-aktivister. De som deltar vil likevel stå i fare for å bli hetset av tilskuerne og arrestert.

Forholdene vil neppe bli enklere fremover. Med den forestående anti-propaganda-loven vil det bli enda vanskeligere å være, og ikke minst å stå frem som, lesbisk, homofil, bifil eller transperson i Russland. Toleransen for hets og diskriminering er allerede høy, og ved å få en lov som sier at det er feil vil homofobien øke.

Uansett hva som skjer vil det være noen helter som holder ut, som kjemper videre år etter år. Til slutt vil også våre russiske brødre og søstre bli fri, og kunne arrangere pride uten frykt.

No comments: