Tuesday, August 22, 2006

Nok en festival er i gang!

Vi kan nå erklære Skeive STUDiO 2006 for offisielt åpnet og godt i gang. Dette er et samarbeid mellom LLH Oslo og Akershus og Skeivt forum Blindern, og snorklippingen var det Jon Reidar Øyan som tok seg av.

Så var det klart for debatt;
”Norges rolle som internasjonal homoforkjemper – typisk norsk å være god?”

Debatten skulle gi oss et nærmere innblikk i hva Norge faktisk gjør, samt hva vi kan og bør gjøre for å bedre skeives rettigheter i andre land. Ordstyrer Gert Danielsen spurte om vi kunne fokusere på homokamp når det var så mange andre store problemer ute i verden.

I panelet satt:
Torbjørn Urfjell (UD), politisk rådgiver for Utviklingsministeren.
Anne Beathe Jensen, NORAD (ikke på bildet)
Liv Tørres, utenlandssjef i Norsk Folkehjelp
Aina Holm, nestleder i SAIH
Marna Eide, Amnesty International Norge, leder i spesialgruppa for menneskerettighetsbrudd på grunnlag av seksuell orientering og kjønnsidentitet, og primus motor i Skeiv Solidaritet
Kari Helene Skog
, leder i Skeiv Ungdom
Ordstyrer: Gert Danielsen, koordinator for Tusenårsmålkampanjen og AU-medlem i LLH Oslo og Akershus.


Vi fikk høre at man i hiv-/Aids-arbeidet i enkelte afrikanske land nekter å snakke om homofile. Vi hørte løfter fra SAIHs utsendte om at de ville fokusere mer på homofile. I Sør-Afrika har de grunnlovsfestet retten homofile rettigheter. Det var en spennende debatt, men som vanlig i slike debatter fikk man alt for lite tid. Det viktigste var dog å få satt fokus på problemstillingen og vise at Norge ikke ER så gode som det vi tror når det gjelder homofiles rettigheter.

Kartet under viser hvor langt ulike land har kommet i lovgivningen for homofile. Det er et ganske skummelt kart, og vi har en lang vei å gå, også her hjemme!

2 comments:

Ingaroo Clingfilm said...

Oj, det var et ganske spennende kart! Særlig fordi det viste noen av fordommene mine. At Canada ligger foran oss (bortsett fra på FN-rankingen, år etter år, hehehe), forundrer meg ikke i det hele tatt. Men at Spania og ikke minst Sør-Afrika har bedre rettigheter enn oss (og med "oss" mener jeg både Norge og UK), det kom som en diger overraskelse.

Huffameg.

En annen overraskelse var at jeg trodde temaet skulle være "typisk norsk å være homo?" - hmmmm...

Alligatorill said...

Det hadde vært et mye mer hardtslående navn på debatten. Jeg kan gi det videre til neste års styre! ;)

Ja, jeg håper da virkelig du fremdeles identifiserer deg litt med oss her hjemme i Norge.

:)