Saturday, May 25, 2013

"Liveblogging" fra Kiev Pride, Moskva Pride og Rainbow Rally, Moskva.

Kiev Pride
I dag har det vært parade i forbindelse med Kiev Pride. Jeg har fått meldinger og sett på twitter og facebook at alt har gått bra. Paraden ble forbudt av myndighetene, men heldigvis stilte politiet likevel opp. Totalt var det over 1300 politimenn og 140 deltakere. For oss her i Norge et absurd tall, for dem en nødvendighet for å beskytte deltakerne mot vold fra de homofobe tilskuerne.

Det har vært ekstra spennende og skummelt fordi en kompis, Arnfinn og hans kjæreste Bjørnar, er i Kiev og var med på paraden. Derfor var lettelsen ekstra stor når jeg fikk beskjed om at ingen var skadet eller angrepet.

Kanskje de neste år får tillatelse til å ha en parade? En dag vil også Ukrainas lhbt-befolkning kunne være stolte, åpne og frie!

Les om Kiev Pride i Pink News.
Snart skal det være både pride-parade og en demonstrasjon Rainbow Rally i Gorky park i Moskva. Vil det gå like bra der? Jeg krysser fingre og ber en bønn om det. Kommer nok til å oppdatere her etter hvert som det skjer noe. Om du er interessert er det bare å følge med.

Moscow Gay Pride
kl 13.20 (lokal tid): Akkurat nå er det pride i Moskva, først utenfor Statsdumaen, så på Tverskayaplassen foran rådhuset i Moskva. Har enda ikke funnet noen oppdateringer om hvordan det går, men ber om at alt går bra.

Senere i ettermiddag skal det også være Rainbow Rally i Gorky park. Forskjellen fra Kiev er nok antallet politi som beskytter pride-deltakerne, noe som gjør det enda farligere for de som deltar.

Ber om at det må gå bra og uten konfrontasjoner!

kl 13.44: Rapporter på twitter om at alt går bra, politiet passer på. Et par av deltakerne har blitt slått, men "ikke alvorlig".

Så skjer det som har skjedd hvert år; Nikolai Alexeyev blir arrestert. Det kommer meldinger om at også flere aktivister blir arrestert, både ved statsdumaen og rådhuset.Og så kommer dette bildet på twitter. Heldigvis er de ved godt mot, selv om de er arrestert. De hadde nok forventet det, noe annet ville vært overraskende!

Nikolai helt til venstre, og ved siden av han Yury, som er leder av St.Petersburg Pride. Les også om arrestasjonen i Interfax (et russisk ikke-statlig nyhetsbyrået i Moskva).


Flere ble arrestert bare for å være tilstede med lhbt-symboler under priden i Moskva.


Sjekk speilbildet av ryggen til politimannen. Nok et bilde fra de arresterte, denne gang Yury. Godt de har galgenhumor oppi det hele! OMOH stå forøvrig for SWAT/opprørspoliti.

Her kan du se levende bilder av hva som skjedde de få minuttene demonstantene fikk demonstrere før de ble arrestert. Les også denne livebloggen. (takk til Google translate!)

kl 16.28: Svar fra Yury på spørsmål om han har det bra. "Im ok thanks. We are in police station. All the protocols a filled in. Probably we will be released soon 6 in our police station. 25 in other police station. "

En annen bekjent i Moskva som ikke turte å være med i demoen sier: "Police says it's a mass meeting against Putin and goverment.I am afraid that one day I'll have to leave. My feelings are like feelings of people of Germany in 1930's, before storm. I hate Putin so much. He is such a hypocrite and liar"

17.00 (fremdeles lokal tid): Etter planen skal nå Rainbow Rally starte. Jeg håper denne demoen går bra. Det er for meg helt ubegripelig at politiet kan arrestere folk kun for å snakke på en måte som Putin og hans folk ikke liker. Menneskerettighetene brytes over en lav sko i Moskva og Russland!

Ser at noen på Facebook diskuterer om de skal ta med paraply eller ikke.

kl 17.20  Ved Rainbow Rally i Gorky park var minst 50 personer tilstede, de foldet ut bannere noen folk ble stående i 10 minutter, 8 ble arrestert. Det ble brukt tåregass fra motdemonstranter, flere ble skadet.Rainbow rally i Gorky park i dag.
Dette er arrangøren av Rainbow Rally, Igor. På plakaten står det: "Vi trenger ikkje ikke homofobiske lover! Barn trenger barnehager og gratis utdanning! "
I mellomtiden holdes aktivistene fra tidligere i dag fremdeles fengslet, for at de ikke skal kunne delta på flere demonstrasjoner, før denne twittermeldingen kom kl 17.37:
kl 18.00 Noen av de arresterte ble sparket og slått, både av politi og motdemonstranter.kl 18:06
Nasjonalister ble plassert i samme fengslingsbuss som lhbt-demonstranter. De måtte flyttes da de angrep.No comments: